Mungsoep

Soep van mungbonen past goed in een reinigingsdieet. Mungbonen hebben een reinigende werking: ze ruimen afvalstoffen op en stimuleren het spijsverteringsvuur. Daarnaast zijn ze voedzaam, licht verteerbaar en veroorzaken minder winderigheid dan alle andere boonsoorten. 

Met dit recept kun je zelf een smaakvolle mungsoep maken, die je eventueel naar eigen smaak kunt aanpassen. Tijdens de dagen dat je reinigt, kun je het beste een flinke pan maken met deze soep want je eet op deze dagen alleen mungsoep. Eventueel kun je er ’s middags wat rijst bij eten. De ingrediënten voor de soep zijn verkrijgbaar bij een Natuurwinkel/ Surinaamse Toko.

  • Zet 150 gram mungbonen in de week. Minimaal 4 uur, maar je kunt ze ook de hele nacht weken.
  • Spoel ze grondig schoon en zet ze op in een pan met ruim water (want ze zetten uit). Voeg een theelepel hingpoeder toe. (Belangrijk om winderigheid te voorkomen) 
  • Kook de bonen 40-60 minuten. Misschien moet je af en toe water toevoegen.
  • Verwarm olie of ghee in een pannetje en voeg er een theelepel komijn- en mosterdzaad aan toe. Wanner de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg er een theelepel kurkuma, een fijngesneden ui en knoflook aan toe.
  • Even goed roeren en laten bakken tot de ui zacht is.
  • Neem een stuk verse gember en een handvol korianderblad en pureer deze met water in de keukenmachine. Voeg dit toe aan het specerijen mengsel.
  • Als de bonen zacht zijn, voeg je de specerijen toe en laat nog even pruttelen.
  • Breng op smaak met (steen )zout.
  • Je kunt de soep pureren, dat komt de smaak ten goede. 

Terug naar recepten